Gebruikerservaringen: 90% beveelt een warmtepomp aan

Warmtepompvergelijker vergelijkt de warmtepompen van vrijwel alle grote leveranciers op meetbare eigenschappen. Consumentenervaringen kunnen we momenteel nog maar beperkt zichtbaar maken op onze website. Toch zijn de ervaringen van anderen die je voorgingen belangrijk om de stap naar een warmtepomp te zetten. Binnenkort starten we daarom ons eigen consumentenonderzoek. Vooruitlopend daarop willen we je in dit artikel meenemen in de ervaringen die al in kaart zijn gebracht door het onderzoek van Installatiemonitor.

 

90% van de warmtepompbezitters beveelt een warmtepomp aan

Ongeveer 90% van de warmtepompbezitters is tevreden en zou een warmtepomp aanbevelen. Gebruikers die hun warmtepomp niet aanraden, hebben te maken gehad op geluidsoverlast, storingen en prestatieproblemen. Over het algemeen geldt echter dat de voordelen van energiebesparing en verduurzaming zwaarder wegen dan de nadelen.

 

Waarom kiezen mensen voor een warmtepomp?

Uit de enquête blijkt dat voor 38% van de gebruikers de wens om energiekosten te verlagen doorslaggevend was voor de aanschaf van een warmtepomp. Voor 35% was het klimaat en verduurzaming de belangrijkste motivatie, terwijl 16% voornamelijk wilde overstappen van gas. Slechts 8% zag de warmtepomp als vervanging van een verouderde cv-ketel.

 

Belangrijkste ervaringen van gebruikers

De meeste gebruikers realiseren kostenbesparingen en zijn tevreden met hun warmtepomp. Zuinigheid, lagere energiekosten en milieuvriendelijkheid worden als de grootste voordelen genoemd.

  • 97% van de gebruikers heeft inzicht in het energieverbruik en 91% is tevreden over het behaalde rendement.
  • Voor 71% van de hybride gebruikers is het gasverbruik met minimaal twee derde gedaald.
  • 96% van de all-electric gebruikers geeft aan over voldoende warm tapwater te kunnen beschikken. Het boilervat heeft meestal een inhoud van 240 liter.

De belangrijkste genoemde minpunten zijn een lange opwarmtijd, hoge investeringskosten, complexiteit van inregelen, en een gebrek aan ervaren installateurs.

  • 94% vindt het comfort van een warmtepomp gelijk of beter dan dat van een cv-ketel. Voor de 6% die dat niet vindt zijn langere opwarmtijden de meest voorkomende klacht.
  • 95% ervaart geen overlast van het buitendeel van hun warmtepomp. 5% ervaart wel een vorm van overlast, vooral in de winter. 47% heeft extra maatregelen genomen om geluidsoverlast te voorkomen, zoals het aanpassen van de nachtinstellingen of het strategisch plaatsen van het buitendeel.
  • 71% vindt de warmtepomp eenvoudig te gebruiken. 9% vindt de warmtepomp ingewikkeld, vooral vanwege de moeilijkheid om de instellingen te wijzigen.

 

Over het onderzoek van Installatiemonitor

Installatiemonitor doet, in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), onderzoek naar de prestaties van (hybride) warmtepompen in Nederlandse woningen en de invloed van warmtepompen op het elektriciteitsnet. Onderdeel van het onderzoek is ook een bewonerspanel. Doel van het bewonerspanel is een beeld te krijgen van de ervaringen van huishoudens met een warmtepomp.

Voor de meest recente enquête uit mei 2024 werden in totaal meer dan 2.700 deelnemers benaderd, die tussen 2022 en 2024 een warmtepomp hadden laten plaatsen. Van deze groep voltooiden 1.649 respondenten de enquête. Ongeveer 70% van de deelnemers heeft een hybride warmtepomp. All-electric systemen in het onderzoek hadden vaker vloerverwarming (in 74% van de gevallen), terwijl hybride systemen vaker radiatoren gebruiken.

Met de inzichten uit het onderzoek van Installatiemonitor krijg je een helder beeld van wat je kunt verwachten bij de aanschaf van een warmtepomp. Je vindt het hele rapport hier.

Doe de scan

Vind binnen 5 minuten de beste warmtepomp voor jouw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs