zonnepanelen voor warmtepomp

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp?

Het aantal zonnepanelen dat nodig is om het extra stroomverbruik van een warmtepomp ‘af te dekken’ hangt van twee belangrijke factoren af. Als je die factoren kent, kun je voor iedere woning deze rekensom vrij eenvoudig maken. Een kort artikel over hoe je de opbrengst van zonnepanelen en het verbruik van een warmtepomp berekent.

Zo bereken je de stroomopbrengst van zonnepanelen per jaar

De gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) bedraagt ongeveer 90% van de capaciteit van het systeem in wattpiek [1]. Concreet voorbeeld: 8 panelen van 320 Wp leveren zo’n 2.300 kWh per jaar aan stroom op (0,9 x 8 panelen x 320 Wp). Maar is dat genoeg voor het extra verbruik van een warmtepomp?

Zo bereken je het stroomverbruik van een warmtepomp

Er zijn twee factoren die het stroomverbruik van een warmtepomp bepalen.

De eerste is het vermogen van de warmtepomp, uitgedrukt in kW (kilowatt). Voor iedere woning kan met een warmteverliesberekening worden bepaald hoeveel vermogen een warmtepomp moet leveren om het huis warm te houden als het buiten écht koud is. Bij een tweekapper uit 2016 is dat -ruim genomen- ongeveer 6kW, ofwel 6.000 Watt. Het aantal uren dat de warmtepomp per jaar draait, bepaalt vervolgens de benodigde hoeveelheid energie over een heel jaar. Als vuistregel wordt vaak gehanteerd dat een woning in Nederland 1.600 uren per jaar op vollast wordt verwarmd. De benodigde hoeveelheid energie in dit voorbeeld is daarmee 9.600 kWh per jaar (6 x 1.600).

Toch heb je voor 9.600 kWh warmte niet die hoeveelheid aan elektriciteit nodig. Dat komt doordat de warmtepomp met behulp van stroom heel efficiënt warmte kan maken. In de regel is maar 1 deel stroom nodig om 4 of 5 delen warmte te maken. De overige delen haalt de warmtepomp uit de lucht of de bodem. Maar het verhoudingsgetal (SCOP) voor energie-efficiëntie verschilt per warmtepomp en type afgiftesysteem. Bij vloerverwarming is de SCOP hoger, en verbruikt een warmtepomp minder stroom, dan bij radiatoren die werken met een hogere watertemperatuur. Als we aannemen dat de SCOP in dit voorbeeld gelijk is aan 4, dan is de benodigde hoeveelheid elektriciteit dus 2.400 kWh per jaar (9.600/4).

 

Voorbeeld: 8 zonnepanelen nodig bij een warmtepomp met 6kW vermogen

In dit voorbeeld zouden 8 zonnepanelen met een opbrengst van 2.300 kWh ongeveer voldoende zijn om de elektriciteit te maken voor het met een warmtepomp verwarmen van een tweekapper uit 2016. Het verwachte stroomverbruik van de warmtepomp is in dit geval namelijk 2.400 kWh. Heeft jouw woning een warmtepomp met meer vermogen nodig, of werkt de warmtepomp minder zuinig (omdat met radiatoren wordt verwarmd), dan stijgt het stroomverbruik en zijn meer zonnepanelen nodig.

 

Bereken met de scan het aantal zonnepanelen dat een warmtepomp in jouw huis nodig heeft

Zoals je ziet verschilt het aantal benodigde zonnepanelen per situatie. Wil je jouw eigen situatie beoordelen, dan vul je eenvoudig onze scan in. Bij de resultaten in stap 3 vind je het geschatte stroomverbruik dat de warmtepomp naar verwachting zal hebben. Met bovenstaande rekensom kun je vervolgens het benodigd aantal zonnepanelen bepalen. In onderstaand voorbeeld is dit 1.664 kWh / 0,9 / 320 = 6 panelen.

 

Voorbeeldberekening zonnepanelen
Voorbeeldberekening zonnepanelen

Ook bij voldoende zonnepanelen gaat de energierekening tóch niet altijd naar nul

Voordat je besluit om een warmtepomp te combineren met (extra) zonnepanelen is het belangrijk om te weten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen gaat veranderen. Die verandering betekent dat de opgewekte stroom die je teruglevert op termijn minder waard wordt. Je leest er alles over in dit artikel: Hoe verbetert een warmtepomp de financiële opbrengst van zonnepanelen?

[1] Volgens de Consumentenbond

Doe de scan

Vind binnen 5 minuten de beste warmtepomp voor jouw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs