In Scandinavië heeft bijna ieder huis een warmtepomp
De warmtepomp is geen nieuwe innovatie. Aan het begin van de 20e eeuw is de basis gelegd en sinds de jaren ’80 is Scandinavië door de oliecrisis op grote schaal overgeschakeld. Waar Nederland beschikte over goedkoop gas, besloot Scandinavië met veel goedkope elektriciteit in te zetten op elektrificatie, veel warmtepompen dus. Bijna iedere woning beschikt daar over een warmtepomp, zoals bij ons (bijna) ieder huis nog een gasaansluiting heeft. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt de warmtepomp in veel woningen toegepast.
De techniek is volwassen, maar blijft zich ontwikkelen
We zijn in Nederland dus niet aan het pionieren. Er is geen groot risico op ‘kinderziektes’, want die zijn er na 40 jaar wel uit. Ook zal een vraagstijging uit Nederland waarschijnlijk niet tot een enorme schaalvergroting in de productie en daardoor tot kostendaling van het apparaat leiden.
Aan de andere kant is het wel zo dat, net als bij elk ander apparaat, warmtepompen zich blijven ontwikkelen. Door de specifieke aandacht voor geluid in Nederland, zie je bijvoorbeeld fabrikanten investeren in steeds stillere apparaten. Daarnaast, als Nederlandse installateurs meer ervaringen opdoen met de warmtepomp en op grotere schaal (sneller) kunnen plaatsen, is wel een daling van de installatiekosten mogelijk.