Krijg tot 0,2% rentekorting op je hypotheek bij de overstap naar een warmtepomp

We blijven Nederlanders, dus het besluit om een warmtepomp te laten installeren hangt bij veel huishoudens af van ‘besparingen’ en ‘terugverdientijd’. Dat rekensommetje maken de meeste mensen uitsluitend met de besparingen op hun energierekening. Ze vergeten daarbij vaak de rentekorting die je in sommige gevallen krijgt op je hypotheek. Die rentekorting is voor veel huishoudens echter wel een factor van betekenis. Als voorbeeld: bij een hypotheek van €350.000 praten we over een potentiële extra besparing van circa €700 per jaar, bovenop de energiebesparing.

 

Bij energielabel A kom je in aanmerking voor rentekorting

Maar wanneer kom je in aanmerking voor rentekorting? Simpel gezegd: je komt in aanmerking voor rentekorting wanneer je door een warmtepomp (al dan niet in combinatie met andere maatregelen) jouw woning de stap kunt laten maken naar een energielabel A*. Veel banken in Nederland bieden rentekorting aan voor hypotheken op woningen met een hoog energielabel, zoals energielabel A. De specifieke rentekorting kan variëren afhankelijk van de bank en de voorwaarden van de hypotheek. Maar over het algemeen liggen deze kortingen tussen de 0,1% en 0,2%.

 

Met een warmtepomp zet je vaak meerdere stappen op de energielabelschaal

De cruciale vraag in dit kader is dus: maak jij door de installatie van een warmtepomp de stap naar energielabel A voor jouw woning? Het exacte antwoord is op voorhand niet met zekerheid te geven, want het effect van een warmtepomp op het energielabel hangt af van de initiële staat van de woning (het huidige energielabel) en de combinatie met andere energiebesparende maatregelen en/of zonnepalen. Echter, over het algemeen kan het installeren van een warmtepomp de energieprestatie significant verbeteren, vaak met meerdere stappen omhoog op de energielabelschaal.

  • Een woning die al een redelijk goed label heeft (bijv. C) kan door een warmtepomp naar label A of A+ verbeteren.
  • Zelfs een woning met een energielabel D of E kan met de installatie van een warmtepomp en extra isolatie naar een label B of zelfs A stijgen.

 

De hoogte van de rentekorting verschilt per bank

Naast de verschillen per woning, zijn er ook aanzienlijke verschillen per bank. Het is daarom belangrijk om de specifieke voorwaarden van jouw bank te controleren. De rentekorting kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het type hypotheek, de looptijd en de verhouding tussen de lening en de waarde van de woning. Daarnaast kunnen sommige banken aanvullende eisen stellen aan de wijze waarop het energielabel wordt verkregen of verbeterd.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe banken dit toepassen:

  • Rabobank biedt een rentekorting van 0,15% voor woningen met energielabel A of hoger. Deze korting geldt zowel voor nieuwe hypotheken als voor bestaande hypotheken bij herfinanciering als de woning wordt verbeterd naar een hoger energielabel.
  • ABN AMRO geeft een rentekorting van 0,15% voor woningen met energielabel A, A+, of A++. Deze korting is van toepassing op de gehele looptijd van de hypotheek zolang de woning aan de voorwaarden voldoet.
  • ING biedt een rentekorting van 0,1% tot 0,15% voor woningen met een energielabel A. De korting kan gelden voor zowel nieuwe hypotheken als bij het verhogen van de hypotheek voor energiebesparende maatregelen.
  • SNS Bank verleent een rentekorting van 0,15% voor woningen met energielabel A of hoger. Deze korting is van toepassing op de volledige lening.
  • Triodos Bank heeft een duurzaamheidskorting die kan oplopen tot 0,2%, afhankelijk van hoe energiezuinig de woning is. Een woning met een energielabel A kan in aanmerking komen voor deze maximale korting.

 

Check het (voorlopig) energielabel voor jouw woning via onze Woningscan

Door het invullen van onze Woningscan kunnen we je laten zien welk energielabel jouw woning nu heeft. In de meeste gevallen tonen we het zogeheten ‘voorlopig’ energielabel dat via het Kadaster beschikbaar is. Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren in Nederland van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label was gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (zoals type huis, grootte en bouwjaar) en gegevens van vergelijkbare woningen.

Via het voorlopig energielabel heb je een eerste indruk of het realistisch is om te verwachten dat je met een warmtepomp de stap naar een energielabel A kunt zetten. Echter, om in aanmerking te komen voor rentekorting moet het energielabel officieel geregistreerd en geldig zijn. Die documentatie moet je kunnen overleggen aan de bank. Sinds 1 januari 2021 kan alleen een gecertificeerd energieadviseur, na een huisbezoek, dit label toekennen.

 

* Het energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke woningen, variërend van A (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig).

Doe de scan

Vind binnen 5 minuten de beste warmtepomp voor jouw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs