radiatorventilator

Op weg naar ‘warmtepomp-ready’ met radiatorventilatoren

Feit: niet ieder huis is meteen geschikt voor een warmtepomp. Maar er zijn oplossingen om jouw huis stapsgewijs ‘warmtepomp-ready’ te maken. In dit artikel beschrijven we een betrekkelijk eenvoudige maar effectieve opwaardering van bestaande radiatoren en convectoren. Door het plaatsen van speciale ventilatoren kan namelijk een hoger rendement uit bestaande radiatoren en convectoren worden gehaald, zonder ze te vervangen. Het zorgt ervoor dat de watertemperatuur in de radiatoren omlaag kan. Dat is soms nodig om de stap naar een warmtepomp te kunnen maken. En het mooie is, door deze aanpassing bespaar je áltijd op je energiekosten, ook als je de overstap naar een warmtepomp (nog) niet maakt.

 

Temperatuur van verwarmingswater: lager is beter

Bij de overstap naar een warmtepomp hangt veel af van de watertemperatuur. We doelen daarmee op de temperatuur van het verwarmingswater. Wordt in de radiatoren, convectoren of vloerverwarming van jouw huis verwarmingswater onder 55 graden Celsius gebruikt? Dan zou je in principe volledig kunnen overstappen op een warmtepomp. Maar let op, hoe lager deze watertemperatuur is, hoe meer je kunt besparen op de energielasten. Lager is dus altijd beter. Het water opwarmen naar een lagere temperatuur kost simpelweg minder energie. Het liefst verwarm je jouw huis daarom met 35 graden verwarmingswater, zoals gebruikelijk is bij onder andere vloerverwarming.

 

Aanpassingen om watertemperatuur te verlagen

Maar wat nu als jouw verwarming op dit moment een watertemperatuur gebruikt van 55 graden of meer? Je kan de huidige watertemperatuur niet zomaar verlagen, want dan houd je je huis niet meer warm. Een volledige overstap naar een warmtepomp (all-electric) is in dat geval niet mogelijk zonder aanpassingen. Wil je tóch volledig van het gas af, dan zijn in deze situatie vaak eerst extra woningisolatie en/of aanpassingen aan het afgiftesysteem nodig. Dat klinkt ingrijpend, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Met een radiatorventilator kan een hoger rendement uit bestaande radiatoren worden gehaald. Daardoor kan de watertemperatuur in deze radiatoren omlaag, zonder het risico dat de woning niet meer warm wordt. Dus werkt de verwarming momenteel met 65 graden watertemperatuur, dan zouden radiatorventilatoren een oplossing kunnen zijn om de watertemperatuur met 10-15 graden te verlagen. Daarmee zou deze voorbeeldwoning binnen het bereik van een warmtepomp kunnen komen (onder 55C).

 

Hoe werkt een radiatorventilator?

Een radiatorventilator is feitelijk een compact ventilatorsysteem per radiator. Door met een ventilator van onderaf actief lucht te blazen door de bestaande radiator vergroot je het rendement en comfort van de radiator. Met radiatorventilatoren hoef je niet te sleutelen; het apparaatje wordt eenvoudig met magneten vastgeklikt onder de radiator. Daarna plaats je een meegeleverde temperatuursensor en steekt de stekker in het stopcontact.

Radiatorventilatoren functioneren zelfstandig en reageren op de omgevingstemperatuur en/of de temperatuur van de radiator: ze schakelen automatisch in of uit. Als de temperatuur van de radiator of convector rond 30 graden wordt, gaan de ventilatoren automatisch werken. Hierdoor wordt de warmte uit de radiator/convector versneld in de ruimte gebracht. De kamer is in de helft van de tijd al op temperatuur en de warmte wordt ook beter verdeeld. Als de temperatuur van de radiator onder de 25 graden komt, stoppen de ventilatoren.

 

Hoe effectief zijn radiatorventilatoren?

Na een upgrade van alle radiatoren met een radiatorventilator kan de watertemperatuur in de verwarming tot 15 graden lager worden ingesteld, bijvoorbeeld van 65 naar 50 graden. Dit levert altijd een besparing op, óók als je de stap naar een warmtepomp niet maakt. Het afgiftesysteem blijft uiteraard ook werken met een cv-ketel, maar ook die gebruikt minder energie om het water te verwarmen. Het rendement van een cv-ketel wordt daarmee verhoogd, wat ook in die situatie altijd een energiebesparing tot gevolg heeft. Naar opgave van de leveranciers bespaar je hiermee tot 20% van het gasverbruik.

 

Bonus: koelen met bestaande radiatoren.

Met sommige radiatorventilatoren kan je het bestaande afgiftesysteem ook geschikt maken voor koelen. In de winter gebruik je de radiatorventilator voor een verhoogde warmteafgifte en in de zomer is het mogelijk de radiatorventilator, in combinatie een warmtepomp, te gebruiken voor koeling van de woning.

 

Andere mogelijkheden om warmtepomp-ready te worden

Naast radiatorventilatoren zijn er nog andere interessante tussenstappen om jouw woning ‘warmtepomp-ready’ te maken. Er verschillende opties die we in andere artikelen (zullen) behandelen. Denk aan: warmtepompboilers, hybride warmtepompen, HT-warmtepompen, laagtemperatuur-radiatoren en -convectoren, extra isolatie en vloerverwarming. Op onze speciale pagina over tussenstappen op weg naar ‘warmtepomp-ready’ zetten we interessante producten van partners bij elkaar.

 

Doe de scan

Vind binnen 5 minuten de beste warmtepomp voor jouw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs