Watertoren

Waarom is een buffervat nodig bij een warmtepomp ?

Bijna niemand installeert een warmtepomp zelf. Bij een goede dimensionering en installatie van een warmtepomp komt veel vakkennis kijken. Die vakkennis heeft de installateur. Wíj helpen je op weg met een eerste advies, maar voordat de warmtepomp geplaatst wordt zijn juist de details belangrijk. Zonder je hier te willen opleiden tot installateur, behandelen we in deze artikelen sommige technische details die het verschil maken, zodat je een indruk hebt wat er allemaal bij komt kijken. 

 

Een buffervat slaat ook water op, maar is geen boiler

De meeste volledig elektrische warmtepompsystemen zijn uitgerust met zowel een warmwaterboiler als een buffervat. Het buffervat en de boiler slaan allebei warm water op. Toch zijn ze niet hetzelfde. Een warmwaterboiler zorgt dat er snel voldoende warm water is om te douchen. Het opgeslagen warme water in het buffervat wordt op de achtergrond gebruikt door de centrale verwarming om het huis te verwarmen. Maar waarom is die opslag nodig?

‘Lange stukken rijden’ met een warmtepomp

Het doel van het buffervat is het verhogen van de efficiëntie en het verlengen van de levensduur van de warmtepomp. Dat komt omdat een warmtepomp in zekere zin lijkt op een auto. Bij een auto ligt het benzineverbruik hoger en slijten de onderdelen sneller als hij veel gebruikt wordt voor korte afstanden met veel starten en stoppen.

Een auto gaat langer mee, en rijdt veel zuiniger als hij lange aaneengesloten stukken rijdt. Net als een auto wil ook een warmtepomp het liefst zonder tussenstops blijven draaien, want steeds stoppen en opnieuw opstarten kost veel energie en belast de onderdelen zwaarder. Uiteindelijk beperkt dit de levensduur van de warmtepomp.

Start en stoppen voorkomen verlengt de levensduur

Een warmtepomp zónder buffervat schakelt zichzelf steeds uit als de gewenste binnentemperatuur in huis bereikt is. Het warme water dat de warmtepomp maakt, kan dan namelijk niet meer worden afgeven aan de cv-installatie, totdat enige tijd later de temperatuur in huis weer gedaald is. Door het plaatsen van een buffervat wordt voorkomen dat de warmtepomp direct reageert (stopt en start) op de schommelingen van de temperatuur in huis. In plaats van het water direct af te geven aan de cv-installatie, kan de warmtepomp blijven draaien en gelijkmatig een buffer warm water aanleggen.

We zijn steeds op zoek naar nieuwe vragen om te beantwoorden. Dus heb jij technische vragen waar je graag een antwoord op wil, dien ze dan bij ons in via info@warmtepompvergelijker.nl. Grote kans dat we het antwoord verwerken in ons volgende artikel.

 

Doe de scan

Vind binnen 5 minuten de ideale warmtepomp voor jouw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs