onderhoud

Vraagt een warmtepomp veel onderhoud?

Warmtepompen zijn onderhoudsarm en vragen qua techniek in de basis minder onderhoud dan een cv-ketel. Ook in dat opzicht zou je een warmtepomp tot op zekere hoogte kunnen vergelijken met een koelkast. Voor een koelkast sluit je in de regel geen onderhoudscontract af, want er zijn eigenlijk geen componenten die onderhoud vragen. Toch gaat deze ‘koelkast-vergelijking’ op een aantal fronten een beetje mank. Daarom is een onderhoudscontract wel aan te raden. Dat zit zo.

 

Koelkasten staan niet buiten en gebruiken minder stroom

Ten eerste staat een koelkast zelden of nooit buiten. Bij warmtepomp is dat vaak wel zo, althans een gedeelte ervan. De buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp kan buiten (naast lucht) mogelijk ook vervuiling aanzuigen. Ten tweede is het energieverbruik van een koelkast niet zo hoog als van een warmtepomp. Aangezien de warmtepomp waarschijnlijk de grootste stroomverbruiker in huis is, zullen veel mensen zeker willen weten dat hij het maximale rendement levert voor de gebruikte stroom.

De uitdagendere werkomgeving en het stroomverbruik zijn belangrijke overwegingen om tóch een onderhoudscontract af te sluiten voor een warmtepomp. Wat als derde punt ook nog meespeelt, is dat veel leveranciers een periodieke inspectie verplichtstellen voor de garantie op de warmtepomp. De reden daarvoor is dat een periodieke inspectie tijdig eventuele sluimerende gebreken aan het licht brengt. Denk daarbij aan verstopping van filters of lekkages. Lekkages kunnen o.a. leiden tot kortsluiting in de elektronica.

 

Onderhoudscontract is toch vooral een inspectiecontract

Een onderhoudscontract voor een warmtepomp is de facto dus vooral een inspectiecontract. Tijdens een inspectie wordt de warmtepomp ieder jaar, of iedere twee jaar, gecontroleerd op de juiste werking. Anders dan bijvoorbeeld bij de brander van een cv-ketel hoeft er dus niet altijd iets te worden schoongemaakt bij een onderhoudsbeurt. Er wordt gecontroleerd op meetbare zaken als waterdruk, draaiuren en stroomverbruik. Ook vindt een visuele inspectie plaats van bedradingen, leidingen, filters en afsluiters. Incidenteel moet er iets worden schoongemaakt, wat kan duiden op een onderliggend probleem. Dat onderliggende probleem hoeft overigens niet meteen tot een storing te leiden, maar het kan ook de energie-efficiëntie (SCOP) van de warmtepomp beïnvloeden. Hierdoor verbruikt hij onnodig veel elektriciteit, wat bij een warmtepomp flink kan oplopen.

 

Wat kost een onderhoudscontract?

Veel  installatiebedrijven bieden onderhoudscontracten aan voor de warmtepomp. Afhankelijk van de dekking en de frequentie variëren de gangbare kosten tussen €10 en €15 per maand.

 

 

Doe de scan

Vind binnen 5 minuten de beste warmtepomp voor jouw woning. De scan is gratis en verplicht tot niets.

Meer blogs