5 x waarom de warmtepompen van Viessmann echt stil zijn

Viessmann introduceerde in 2017 tijdens de ISH de eerste stilste warmtepomp, de Vitocal. Twee jaar geleden werd de Vitocal warmtepomp zelfs genomineerd voor een VSK-award omdat deze zo stil is. Onze warmtepomp produceert slechts 35 dB(A) op 3 meter van de erfgrens. Hoe komt het dat de warmtepomp van Viessmann echt stil is? In dit artikel geven wij 5 redenen.

1. Akoestisch design was basis van ontwerp

De Vitocal is ontworpen op basis van zo min mogelijk geluid. Uit onderzoek is jaren geleden al gebleken dat mensen zich stoorden aan het geluid en design van de warmtepomp. Dit was aanleiding voor onze R&D afdeling in Duitsland om deze twee eisen als uitgangspunten voor een nieuw ontwerp te gebruiken. Dus over élk detail is nagedacht of dit past bij een geluidsarme warmtepomp.

2. Gehele koudemodule staat op een gedempte plaat

In tegenstelling tot andere warmtepompleveranciers staat niet alleen onze compressor op dempers, maar staat de gehele koudemodule op een gedempte plaat. Dit voorkomt ontzettend veel geluidstrillingen. Ook wordt de gehele warmtepomp op trillingdempers gezet.

3. Uniek leidingwerk

Het leidingwerk in de Vitocal is zo gebogen dat het weinig tot geen trilling kan overdragen. Ook is het leidingwerk op een unieke manier gebeugeld waardoor er een minimaal aan trilling kan ontstaan. Dus dit zorgt ook voor minder geluid.

4. Grotere ventilator

Bij een lucht/water warmtepomp veroorzaakt de ventilator ook een bron van geluid. Daarom kozen wij in dit ontwerp voor een grotere ventilator waardoor deze minder hard hoeft te draaien om de hoeveelheid benodigde lucht te verplaatsen. Tevens zijn alle ventilatorbladen volledig uitgebalanceerd waardoor trillingen worden voorkomen.

5. Grotere lammelafstand verdamper

Ook hebben wij gekozen voor een grotere lammelafstand van de verdamper aan de achterzijde. Lucht kan er dus makkelijk doorheen en een groot voordeel is dat hij minder snel invriest en makkelijker ontdooit. Ook zijn de maasopeningen aan de voorzijde van de omkasting groter, zodat de lucht er makkelijker doorheen kan. Door de lagere weerstand voorkom je geluidsproductie.

Naast ontwerp is advies ook belangrijk

Naast het ontwerp van de warmtepomp is ook de installatie van de warmtepomp belangrijk. Er moet bijvoorbeeld goed gekeken worden naar het leidingwerk. Als het leidingwerk de wand raakt kan dit geluidsoverdracht geven. Ook de opstelling is belangrijk. Dus waar zet je de warmtepomp neer? Dicht bij een muur of wand kan ook weer voor extra geluid zorgen. Wij geven onze installateurs hier goed advies over en geven ook uitgebreid informatie in onze ontwerphandleidingen.

Verschillende uitvoeringen beschikbaar

De Vitocal is zowel als monoblock als split verkrijgbaar. Met of zonder tapwater. Standaard bieden we een 220 liter boiler aan, waarmee we garanderen dat er 300 liter warm water getapt kan worden. In de praktijk zien wij dat dit zelfs meer is en genoeg om vijf mensen achter elkaar te laten douchen.